Danelik Mısır Hasadı

Mısır bitkisi, özellikle de uygun tohum seçildiğinde, hasadı kolay olan bir üründür. Bu nedenle çiftçiler tarafından oldukça fazla tercih edilir ve diğer bitkilere kıyasla üretimi daha fazla yapılmaktadır. 

Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır. Siyah nokta görülmeye başlamasından itibaren dane rutubeti atarak hasat süresini beklemeye başlamaktadır. Mısır koçanının orta kısımlarından alınan her 4 tanenin 3 ‘ünde siyah nokta görülür ise, mısır olgunlaşmasını tamamlamış demektir. Mısır hasadının yapılabileceği bu devreye hasat olgunluğu devresi de denir. 

Hasat sonrası elde edilen ürün nemli ise, mısır depolamasından önce kurutmak gerekir. Mısır hasadı sonrası depolama 6 aydan az bir süre için yapılacak ise %15 nem oranına kadar kurutulmalıdır. Daha uzun bir süre için depolama yapılacak ise nem oranı %13 - %14 ‘e kadar düşürülmelidir. Kurutma sıcaklığı mısırın kullanım alanına göre değişkenlik gösterir.

İster tohumluk ister yemlik ya da tohumluk dışı herhangi bir kullanım amacı olsun, mısır hasadının doğru bir şekilde yapılması ürünün verimi ve kalitesi için belirleyicidir.

Mısır yetiştiriciliği ve uygun tohum seçimi ile ilgili tüm sorularınız için DEKALB bölge temsilcinize ulaşabilir veya 444 9449 DEKALB Verim Hattı'nı arayarak mısır hasadı ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

The browser compatibility override message