Elma ağaçlarının en önemli zararlısı olan elma iç kurdu mücadele edilmediğinde üreticilere neredeyse yüzde 100’e varan zararlar veriyor.
Elma iç kurdu elma ağaçlarının en önemli zararlısı. Türkiye ve dünyada üretim yapılan her alanda görülebiliyor. Mücadele edilmediğinde ise zararı yüzde 60’la yüzde 100 arasında ciddi rakamlara ulaşabiliyor. Zarara uğrayan ağaçlardaki meyvelerin büyük çoğunluğu dökülüyor, dökülmeyen ağaçlarda ise meyve niteliklerini yitirerek pazar değerinin düşmesine neden oluyor.
Zarar larva döneminde oluşuyor
Elma iç kurdu bitkiye zararı larva döneminde veriyor. Larvalar elmanın çiçek çukurundan ya da sapa yakın kısımlarından meyveye giriyor ve merkeze tünel açarak çekirdekler üzerinde beslenmeye başlıyor. Meyvenin etli kısmı ve çekirdek evini yiyen larva geriye pislik bırakıyor. 30 ila 40 gün meyvede beslendikten sonra ise meyveyi terk ediyor.
Zarar eşiği çok düşük
Türkiye’de elma iç kurdu mücadelesi yaygın olarak tahmin ve erken uyarı sistemi kapsamında yürütülüyor. Zararlının doğal düşmanları bulunmasına rağmen ekonomik zarar eşiği çok düşük olduğundan biyolojik mücadele ile baskı altında tutmak pek mümkün olmuyor. Ancak kültürel, biyoteknolojik ve kimyasal mücadele ile etkili sonuçlar alınıyor. Kültürel mücadelede öncelikli olarak, elma bahçelerinin zararlının diğer konukçuları olan ceviz, armut, ayva ağaçları ile karışık kurulmaması gerekiyor. Dökülen meyvelerin uzaklaştırılması ve depoların bahçelere yakın kurulmaması da alınabilecek bir diğer önlem. Kültürel önlem olarak ise ağaç gövdelerine haziran başında oluklu mukavvadan bantlar sarılarak, haftalık kontrollerle zararlıların toplanması. Biyoteknolojik mücadele ise kitlesel tuzaklama ve şaşırtma tekniği kullanılarak yapılıyor.
En etkin çözüm kimyasal mücadelede
Elma iç kurduna karşı en etkili mücadele kimyasal yollarla oluyor. Kimyasal mücadelede öncelik larvanın meyveye girmeden önce öldürülmesine yönelik. Zararlının birinci dölüne karşı 2, ikinci dölüne karşı 1 ilaçlama yapılıyor. İlaçlama zamanına tahmin ve erken uyarı sistemi verilerine göre karar veriliyor. İlaçlamada hidrolik, motorlu veya yardımcı hava akımlı bahçe pülverizatörü kullanılıyor.
Bayer’in elma iç kurdu için sunduğu ürünü Calypso® OD 240 bu aşamada üreticilerin en büyük dostu. Üstelik hazırlanması da oldukça kolay. Her 100 ml su için 40 ml ilaç, bir kap içerisinde bir miktar su ile karıştırılıyor. Hazırlanan karışım yarıya kadar doldurulmuş ilaçlama tankına ilave ediliyor. Daha sonra karıştırılıp deponun kalan kısmı su ile dolduruluyor ve tekrar karıştırılıyor. Hazırlanan karışım ile sakin ve serin havalarda ağaçların iç, dış ve tepe kısımlarında bulunan tüm organlarının iyice kaplanmasına özen gösterilerek ilaçlama yapılıyor.
Bayer ile zararlıya geçit verilmiyor
Düşük dozlarda yüksek etki gösterebilen bir insektisit olan Calypso® OD 240, birçok Bayer ürününde olduğu gibi doğaya karşı oldukça duyarlı. Arılara ve yararlı böceklere karşı zararsız, kullanıcılara ve tüketicilere karşı ise düşük risk oluşturuyor. Calypso® OD 240, yalnız elma içkurduna karşı değil aynı zamanda birçok zararlı türe karşı mücadelede de üreticilere destek oluyor.
Direnç gelişimini geciktirmek için Calypso’nun aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmamak gerekiyor. Calypso® OD 240 ile ilgili direnç gelişimi hakkında tüm sorularınıza uzman Bayer ekibi tarafından yanıt veriliyor.
Yararlanılan Kaynaklar:
Zirai Mücadele Teknik Talimatları Cilt 4 – TAGEM, 2008
tarlasera